Hon blir ny redaktör för Magasin Friluftsliv

Jenny Grundemark är ny ansvarig redaktör för Friluftsfrämjandets tidning – och ny kollega hos oss i samband med att A4 tar över produktionen av Magasin Friluftsliv. En äventyrsälskande journalist som tidigare jobbat på alltifrån Aller media, Expressen och TV4, till stor del med digital transformation och arbetsledning.

Vem är du?

– En skidtokig tvåbarnsmamma med 20 års erfarenhet som journalist. Jag trivs som allra bäst när jag är ute på äventyr med familjen – helst bland snöklädda fjälltoppar och berg. Men det kan också vara något så enkelt som en promenad i knarrande snö här hemma i Ursvik, som ger ro i själen. Jag är uppvuxen i Kungsör i Västmanland, men Stockholm blev min bas för snart 20 år sedan. Även om det ibland finns ett starkt längt till västkust och salta bad – fjällsjäl till trots.

Varför sökte du det här jobbet?

– Det här är verkligen ett drömjobb, och jag är så glad och stolt över detta uppdrag. Jag brinner för en aktiv fritid och älskar aktiviteter som ger både adrenalin och närvaro. I kombination med min journalistiska erfarenhet och min passion för att skapa innehåll som engagerar och inspirerar, känns det som en perfect match. Friluftsfrämjandet har dessutom en speciell plats i mitt hjärta – från skogsmulle som barn till skidlärarutbildning som vuxen. Jag ser jag fram emot att utveckla magasinet, lyfta viktiga friluftsfrågor och inspirera både nya och erfarna friluftsentusiaster.

Berätta om din yrkesbakgrund.

– Jag kommer närmast från Visit Sweden, där jag har ansvarat för det digitala innehållet på Visit Swedens webbplats, och är engagerad i PR-initiativ för att marknadsföra Sverige som destination. Innan dess hade jag flera ledande roller inom Aller Media, där jag arbetade med några av Sveriges mest kända tidskrifter. Dessförinnan tillbringade jag många år på Expressen, där jag främst ägnade mig åt resejournalistik, ofta med fokus på aktiva resor.

Vilket är ditt bästa friluftstips?

– Mitt bästa tips är enkelt: Ta dig ut! Vi har fantastisk natur runt omkring oss, var vi än bor, och allemansrätten är en otrolig lyx. Oavsett om du ger dig ut på en lugn skogspromenad eller ett fartfyllt cykeläventyr, kommer du sällan att ångra ett besök i naturen.

Vilken sorts ute-aktivitet är du själv mest förtjust i?

– Om det inte redan har framgått, så älskar jag att åka skidor – utför, och allra helst i orörd terräng. Som tidigare skidlärare, både i svenska fjällen och de österrikiska alperna, har jag haft förmånen att verkligen få leva ut min kärlek till snö genom åren. Så det är extra speciellt att mina två små killar, 3 och 8 år, nu delar min skidglädje. Att få se dem upptäcka samma magi i backarna som jag själv gör, och längta efter våra turer till fjällen, är lycka!

Läs mer om A4:s uppdrag för Friluftsfrämjandet.