Därför satsar Friluftsliv på granskningar
Friluftsfrämjandets medlemstidning ska inspirera till uteliv – men också lyfta viktiga samhällsfrågor som påverkar möjligheterna till friluftsliv. Läs om hur redaktionen, trots små resurser, lyckas syna politiska beslut och utmana makthavare.
Magasin Friluftsliv produceras av A4 på uppdrag av Friluftsfrämjandet sedan hösten 2024. Redaktionen består av redaktör Jenny Grundemark som med stöd av frilansmedarbetare och i dialog med Friluftsfrämjandet producerar fyra nummer per år. Dessutom publiceras tidningens innehåll i organisationens olika digitala kanaler.
Tidningens uppdrag är att inspirera och sprida kunskap om friluftsliv, med målet att stärka livsglädje, folkhälsa och respekt för naturen. Tidningen ska också ge kunskap om Friluftsfrämjandet. Men tidningen har också ett annat viktigt uppdrag: nämligen att granska och syna politiken.
Varför är just granskningarna viktiga för Friluftsliv?

– Friluftslivets förutsättningar påverkas av politiska beslut – lokalt, regionalt och nationellt. Därför är det viktigt för oss att synliggöra samhällsfrågor där friluftsliv kan göra skillnad. Genom att belysa brister, lyfta möjliga lösningar och vara en aktiv röst i debatten bidrar vi till att sätta friluftslivet på den samhällspolitiska agendan – och visa vilken betydelse friluftsliv har ur ett folkhälso-, mångfalds- och hållbarhetsperspektiv, berättar Jenny Grundemark.
Kan du ge exempel på några granskningar som ni har gjort?
– Vi har nyligen granskat hur statliga medel fördelas mellan idrott och friluftsliv – där friluftsorganisationer får en bråkdel av det stöd som idrottsrörelsen tilldelas, trots liknande samhällsnytta. Tidigare har vi också belyst riskerna med barns ökade stillasittande och skärmtid, samtidigt som man skapar en skola där eleverna till stor del sitter och många skolor helt saknar friluftsdagar.

Helena Färnsten är kommunikationschef och ansvarig utgivare för Friluftsliv. Hon säger att Friluftsfrämjandets expertis kan kan bidra till beslut som skapar ökad folkhälsa: I möten med politiker och beslutsfattare och samråd med myndigheter och kommuner, genom att sprida forskning och fakta och delta i den allmänna debatten.
– Vårt medlemsmagasin har en annan och mycket viktig roll. Med journalistisk kompetens och redaktionell integritet kan redaktionen, alltid med läsarnas intressen för ögonen, belysa och förklara beslut, händelser och initiativ som påverkar människors förutsättningar att vara i naturen och utöva friluftsliv.
Vad hoppas ni åstadkomma med att ge redaktionen ett granskande uppdrag?
– Redaktionens granskningar bidrar till ökad kunskap och mer debatt om samhällsfrågor kopplade till friluftslivet; frågor som hållbart friluftsliv, tillgänglighet, mångfald, finansiering av ledarledd motion, naturvård, friluftslivets potential i skolan, vården, omsorgen och den civila beredskapen, säger Helena Färnsten.
Redaktionens tre tips för hur man granskar med små resurser:
- Tydlig vinkel från start. Bestäm tidigt vad du vill ta reda på – och varför det spelar roll för läsaren. Det är lätt att gräva för brett, med risk att innehållet blir både spretigt och otydligt.
- Långsiktig planering. För att säkerställa att granskningarna blir genomarbetade och relevanta bör de planeras i god tid. Skapa en årsplan med en övergripande struktur för vilka ämnen som ska granskas.
- Ta höjd för att det tar tid. Att få svar från myndigheter och att ställa ansvariga till svars kräver både tålamod och envishet.